Morango aardbeien

Home Kwekerij Gewasbescherming

Gewasbescherming

Gewasbeschermings

Kwaliteitsfruit telen zonder gewasbeschermingsmiddelen is in de praktijk zeer moeilijk. Je kunt het misschien best nog vergelijken met een baby die ook de nodige spuitjes krijgt om beschermd te zijn tegen een aantal ziektes.

De voornaamste belagers voor onze aardbeien zijn schimmels, insecten (oa luizen) en andere parasieten. Deze kunnen zowel aan de plant als aan de vrucht enorme schade veroorzaken en er onder meer voor zorgen dat de aardbeien moeilijk lang houdbaar zijn.

Steeds meer proberen we door observatie en allerhande informatie deze ziekten en plagen te voorkomen eerder dan te genezen. Soms moeten we uiteraard ingrijpen en we proberen dan uiteraard zoveel mogelijk met biologische middelen en natuurlijke bestrijders te werken.

Zo hebben wij een eigen versie van de welbekende vliegenvanger om plagen te beperken en steeds meer zien we ook telers die predatoren inschakelen. Dat zijn nuttige beestjes die de schadelijke beestjes opeten die op hun beurt de aardbeien aantasten. Een gekend voorbeeld hiervan is het lieveheersbeestje dat zich te goed doet aan bladluizen.

Zo zorgt Moeder Natuur zelf opnieuw voor een evenwicht.